Ce poate face România în fața coronavirus și ce are de făcut în viitor

În orice acțiune și abordare, AUR pornește de la oameni. În primul rând trebuie să ne gândim la oameni, apoi la economie. Economia nu poate funcționa fără oameni și chiar dacă ar funcționa, în lipsa acestora nu ar avea nici un sens. Oamenii sunt primordiali și prioritari.

 

Pachetul de măsuri propus de AUR în lupta cu pandemia și cu criza economică ce se prefigurează, este conceput în trei etape. Primele două etape, pe termen scurt și mediu, prevăd:

 1. Garantarea funcționării permanente a serviciilor medicale
  1. Rechemarea personalului medical aflat la pensie, pentru a suplini lipsa cadrelor medicale.
  2. Implicarea mai activă a medicilor de familie.
  3. Implicarea altor categorii de funcționari publici în acțiuni de combatere a răspândirii coronavirus
  4. Demararea lucrărilor la 3 spitale modulare, câte unul în fiecare regiune istorică a României

 

 1. Prezervarea companiilor și salariaților acestora, în special a celor cu capital românesc:
  1. Reducerea și eliminarea TVA pentru medicamente, alimente și produse de strictă necesitate
  2. Suspendarea temporară a contractelor de muncă în industriile cele mai afectate (turism, restaurante, etc.)
  3. Suspendarea plăților taxelor salariale și a impozitelor pe venit pentru toate companiile care suferă o reducere a activității economice
  4. Suspendarea plății utilităților, taxelor și impozitelor, precum și a ratelor pentru persoanele aflate în izolare la domiciliu sau a celor aflate în carantină
  5. Asigurarea lichidității pentru companiile cu capital românesc prin ajutoare financiare de stat.

Cel de-al treilea calup de măsuri se referă la lumea post-corona și pornește de la premisa că globalizarea se aproprie de sfârșit. Această pandemie ne arată cât de fragilă este globalizarea. Când fluxurile internaționale de oameni, servicii și mărfuri încetinesc sau sunt scurtcircuitate, totul devine local. Rezistă cei care au societăți și economii naționale reziliente, capabile să ofere minimum necesar de bunuri și servicii de bază cetățenilor proprii.

Ne așteptăm ca foarte multe companii și sectoare de activitate să își reconsidera planurile strategice în lumea post-corona. România trebuie să fie pregătită pentru acel moment, să aibă un plan prin care să atragă acei investitori care vor căuta alte locuri decât China pentru unitățile lor de producție. Trebuie să fim pregătiți pentru a prelua și dezvolta capacități de producție, fie cu capital străin, fie cu capital propriu.

Nu susținem ideea autarhiei economice, căci s-a dovedit de nenumărate ori falimentară. Suntem pentru cooperare și comerț internațional, dar pornind de la o bază industrială proprie.

După ce trece această pandemie, prioritatea României este dezvoltarea. Propunem reluarea programului de investiții rurale. Nu vi se pare un paradox că oamenilor li se solicită să respecte regulile de igienă, iar noi la 30 ani de la revoluție avem localități care nu dispun de apă, de canalizare, de curent electric sau gaze?

Trebuie reluat Programul PNDL, într-o nouă formă. Nu ca o pușculiță de partid, ci ca un program centrat pe priorități bine stabilite și cu un sistem de verificare și control clar și transparent. Statul trebuie să lanseze programe de infrastructură în mediul rural.

Am propus dezvoltarea unor programe de cercetare și dezvoltare în domeniul medical . Nu trebuie să fim la mâna companiilor farmaceutice internaționale. Este esențial să avem propriile capacități naționale de producție în domenii strategice, importante pentru siguranța și securitatea cetățenilor. În acest sens, relansarea Institutului Cantacuzino și a producției de vaccinuri proprii trebuie să fie o prioritate.

Trăim vremuri foarte dificile, dar nu trebuie să uităm să fim ceea ce Dumnezeu ne-a creat: oameni.

Mihai Rădulescu

Vicepreședintele AUR

©2020 - Alianța pentru Unirea Românilor | Strada Traian 168, sector 2, București
Termeni și condiții de confidențialitate | Notă de informare GDPR | Contact