CERCUL VICIOS AL NEÎNCREDERII, RATING-UL DE ȚARĂ

- Sau cum trebuie să avem încredere în noi înainte de a cere asta altora -

〽️ Agenția de rating S&P a scăzut rating-ul de țară al României de la stabil la NEGATIV. Motivele invocate sunt creșterea deficitului bugetar, posibila creștere a salariului minim și a pensiilor, precum și mediul politic volatil.

Această poziție a S&P determină automat o neîncredere sporită a investitorilor și împrumuturi mai scumpe pentru România. Practic, noul rating de țară cauzează o pondere mai mare a datoriei publice, dar fix această datorie e unul din factorii ce pot trage ratingul și mai jos.

🌡 S&P e compania care a dat rating pozitiv maxim băncilor americane în 2007, exact anul în care ele au căzut. Totuși, pozițiile sale contează decisiv în încrederea investitorilor și în deciziile financiare ale statului român.

Actualul guvern folosește declarația ca acuză împotriva fostului guvern și ca justificare pentru măsurile de austeritate.
AUR susține stabilizarea bugetară, dar atrage atenția că soluțiile bugetare nu ar trebui să vină prin fiscalitate excesivă sau prin diminuarea nivelului de trai, mecanisme care ar sugruma economia și ar adânci-o într-o criză și mai mare.

🛡 Cerem politic măsuri CONCRETE de relansare financiar-economică, nu un duel politic de aruncare a găinii moarte în curtea vecinului, care, pe lângă faptul că nu rezolvă nimic practic, ar putea avea un efect total distructiv asupra imaginii de țară a României.

©2020 - Alianța pentru Unirea Românilor | Strada Traian 168, sector 2, București
Termeni și condiții de confidențialitate | Notă de informare GDPR | Contact