Senatorul Claudiu Târziu: „Am fost și suntem alături de Mitropolia Basarabiei”

Senatorul AUR Claudiu Târziu, președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni, a întreprins recent o vizită oficială la sediul Mitropoliei Basarabiei, fiind primit de Înaltpreasfințitul Părinte Petru Păduraru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor.

Președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni a adus la cunoștința înaltului ierarh că s-a aflat timp de două zile în cuprinsul Episcopiei Basarabiei de Sud și că se va afla alte două zile în cuprinsul Arhiepiscopiei Chișinăului pentru a cunoaște realitatea bisericească din teren, problematica și necesitățile reale ale comunităților locale ale Bisericii Ortodoxe Române din Republica Moldova. În acest context, senatorul a subliniat importanța deosebită a Mitropoliei Basarabiei ca factor reintegrator al națiunii române.

Am fost și suntem alături de Mitropolia Basarabiei, singura instituție românească interbelică reactivată la răsărit de Prut după prăbușirea URSS. Suntem conștienți de valoarea spirituală și geospirituală cu totul specială a acestei instituții fundamentale pe care, însuflețiți de Duhul adevărului și al libertății, ați reactivat-o într-un gest de mare curaj în septembrie 1992. Cunoaștem cât de grea a fost între 1992 și 2002 prigoana din partea autorităților Republicii Moldova și a Bisericii Ortodoxe Ruse. Dumnezeu însă v-a dat puteri să rezistați persecuțiilor, iar acum – să reclădiți Mitropolia Basarabiei pe temelia ei istorică și canonică. Ne bucurăm că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a trecut în ultimii ani în rândul sfinților pe doi mari basarabeni: Sfântul Ierarh Iosif  Naniescu al Moldovei și Sfântul Ierarh Dionisie Erhan al Cetății Albe – Ismail, deveniți ocrotitori spirituali ai românilor dintre Nistru și Prut. De asemenea, salutăm faptul că Mitropolia Basarabiei și episcopiile ei componente pregătesc noi propuneri de canonizare a neomartirilor noștri din timpul comunismului. Recuperarea proprietăților Mitropoliei Basarabiei confiscate abuziv de către regimul comunist de ocupație este una dintre preocupările noastre. Patrimoniul imobiliar și arhivistic al Bisericii Ortodoxe Române deținut de Guvernul Republicii Moldova este imens. El trebuie să-i fie restituit proprietarului de drept, adică Mitropoliei Basarabiei. Vorbim aici despre respectarea unui drept fundamental, în acord cu documentele internaționale și jurisprudența CEDO. Vom depune eforturi pentru aducerea acestei chestiuni pe agenda bilaterală a Bucureștiului și Chișinăului”, a declarat Claudiu Târziu, copreședinte AUR.

Înaltpreasfințitul Mitropolit și Exarh Petru Păduraru i-a mulțumit oficialului român pentru solidaritatea constantă și exemplară cu Mitropolia Basarabiei și Biserica Ortodoxă Română, oferindu-i senatorului Claudiu Târziu, în semn de înaltă apreciere și prețuire pentru promovarea și susținerea Bisericii, ordinul Sfântul Voievod Ștefan cel Mare.

1 Reacție

©2020 - Alianța pentru Unirea Românilor | Strada Traian 168, sector 2, București
Termeni și condiții de confidențialitate | Notă de informare GDPR | Contact